Вълнуваща среща с предистория в ОУ „Захари Стоянов“ – гр. Варна
27.04.2018
Една дълга и силно вдъхновяваща среща в ОУ „Йордан Йовков“ – Варна
12.05.2018
Вълнуваща среща с предистория в ОУ „Захари Стоянов“ – гр. Варна
27.04.2018
Една дълга и силно вдъхновяваща среща в ОУ „Йордан Йовков“ – Варна
12.05.2018

Нуша, Джак и Ема ни идват на гости! Насоки за подготовка преди срещата с детски писател

Поздравления за решението да поканите Нуша Роянова и чрез нея да се запознаете с кучето Джак, котката Ема и техните приятели! Време е да помислите как да се подготвите за това, което ви очаква. Ето няколко съвета, които ще направят гостуването на всеки писател по-приятно, а защо не и незабравимо за всички – те са валидни не само при гостуване на Нуша, но и на всеки друг детски автор!

Преди срещата:

С желанието си да организирате среща със съвременен български писател Вие вече сте направили първа крачка към стимулирането на децата да заобичат книгите и четенето.

Ако сте се спрели на конкретен автор (а щом сте тук, то ще се радваме това да е Нуша Роянова), свържете се с него/нея по удобен канал – телефон, имейл или фейсбук страница. Не бъдете прекалено настойчиви – ако не върне веднага, то със сигурност ще го направи до няколко часа. Попитайте какви са условията за гостуване, защото времето на един детски писател е важно, както на всеки друг, и изберете заедно датата за среща.

Предварителното изчистване на подробностите е повече от важно, особено когато гостува автор и/или илюстратор, защото може да се наложи да осигурите и материали за евентуалната демонстрация как се създават илюстрации за детска книжка.

След като има фиксиран ден и час за посещенито, мотивирайте децата да научат повече за авторката. Разкажете им повече за нея и за книгите, които е написала. Информация можете да намерите на сайта и във фейсбук страницата ни. Можете да посъветвате децата и техните родители да направят същото, за да провокирате любопитство и нетърпение преди срещата.

Кажете на децата или техните родители, че ако искат да си купят книжки по време на срещата, трябва да си носят пари. Понеже това винаги е чувствителна тема, може да е добър вариант да съберете предварително сумата и после децата да получат направо книжките си с автограф.

Няколко учебни часа преди срещата:

  • Стимулирайте разговор сред децата, свързани с предстоящата среща и с героите на Нуша Роянова.
  • Предложете им да подготвят рисунки с кучето Джак и котката Ема, които да носят на срещата.
  • Намерете видео интервюта с авторката и ги изгледайте заедно с децата (едно такова около миналогодишния ни конкурс за детска рисунка вижте тук).
  • Дайте задача на учениците да измислят по два въпроса към писателката. Нека бъдат записани и отрепетирани с вас, а след това децата да ги зададат сами. Това може да породи допълнителни въпроси, които да направят самата среща истински вълнуваща.

По време на самата среща:

Създайте приятелска и неформална атмосфера, скъсявайки дистанцията между автора и децата. Предвидете си място за сядане зад последните чинове, за да станете част от публиката. Знаем, че е некомфортно, но е важно учениците да се отпуснат.

Когато подготвяте учениците за часа, не ограничавайте темите на въпросите – дори те да не са свързани с литературата и обсъжданите теми.

След срещата:

Потърсете обратна връзка от децата за впечатленията им от проведената среща. Използвайте максимално обсъжданите по време на срещата въпроси и теми в бъдещата ви работа с децата.

Ако все още не сте се срещали с Нуша Роянова и нейните чудни герои Джак и Ема, можете да я поканите от този линк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *