Нуша Роянова за „Радио Варна“: Има голямо възраждане на хубавата българска детска книга
02.04.2019
Издателство „Дъбови листа” на Пролетния базар на книгата 2019
23.05.2019
Нуша Роянова за „Радио Варна“: Има голямо възраждане на хубавата българска детска книга
02.04.2019
Издателство „Дъбови листа” на Пролетния базар на книгата 2019
23.05.2019

Нуша Роянова разкрива тайните на писателската професия пред пловдивски ученици

Обичта на Нуша Роянова към книгите и децата отново я заведе в Пловдив, където писателката се срещна с малки читатели от цели пет училища само за един ден! Срещите се състояха на 16 април като част от инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя“. Участниците бяха от 2. и 4. клас показаха небивал интерес  към четенето, рисуването и професията писател.

С ученици от ОУ "Д-р Петър Берон"

Нуша Роянова с ученици от ОУ „Д-р Петър Берон“

Ако си представяте скучно литературно четене, което оставя децата безразлични и пасивни, то със сигурност представата ви не съвпада с динамиката на срещите на Нуша. Тя винаги носи част от оригиналните илюстрации към своите книги (рисувани от самата нея) – в голям формат – и ги нарежда пред децата, така че историите от поредицата за кучето Джак и котката Ема буквално оживяват. Оживлението на пловдивските ученици не закъсня и те бързо започнаха да се надигат от чиновете си, за да видят по-добре как изглеждат палавите герои.

Същата реакция предизвикваха и илюстрациите към книгата „Жабчето Жо“, но тук разговорите  плавно преминаха към по-сериозни теми като упоритостта да следваш мечтите си, силата на приятелството, търсенето на нещото, което пали искрицата на вдъхновение в нас.

3

Ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“

Въпросите на децата бяха много и подсказваха жив интерес към изкуството и най-вече към неговото създаване. Любопитните малчугани искаха да разберат как се се правят илюстрациите към една книга, как се пишат текстовете и рано ли е те самите да пристъпят към своите първи творчески опити. Ето какво каза Нуша Роянова:

„Децата искат да четат и да пишат и постоянно ме питат какви са стъпките една книга да стигне книжарницата. Може би най-често задаваният въпрос от страна на учениците е „Как се става писател?“

–––

Книгите от поредицата за Джак и Ема вече се предлагат не само самостоятелно, а и в четири колекции – с отстъпка от 50%. Ще ги намерите тук. А вълнуващата история за Жабчето Жо потърсете тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *