На гости във варненската ДГ „Иглика“ – детска градина мечта!
23.05.2018
В началото на лятото…. Из „Жабчето Жо“ от Нуша Роянова
04.06.2018
На гости във варненската ДГ „Иглика“ – детска градина мечта!
23.05.2018
В началото на лятото…. Из „Жабчето Жо“ от Нуша Роянова
04.06.2018

Знаете колко много обичам да пътувам и да се срещам с читатели от всички възрастови групи – и деца, и родители. А едни от най-хубавите моменти след срещите са тези, в които осмислям случилото се и го описвам за блога.

33943526_786886301591158_1142711207703085056_oСедмицата ми започна с пътуване до Стара Загора, където снощи по покана на Библиотека „Родина“ и Вал Стоева от фондация „Детски книги“ се включих в разговор за важността от четенето в периода 0-6 г. Вал обърна сериозно внимание на необходимостта от целенасочена работа с децата от тази възрастова група за изграждането на интерес не само към книгите, но и към културните събития.

Моята роля беше да сподели своя личен опит в тази посока като родител на вече 17-годишната Виктория, както и за срещите си с деца в детски градини и училища.

Няма как да разкажа цялото събитие, но когато посещавам детски градини, на местата, където се канят детски театри и се чете редовно на децата, разликата е огромна! Заслужава си и родителите и учителите трябва да го знаят и това да стане редовна практика, а не изключение.
Както и споделих с публиката по време на срещата, аз съвсем интуитивно, без да имам тази информация, съм отгледала точно така детето си – четях й още от бебенце и на български, и на английски. Резултата мога да видя съвсем ясно – Вики пише и на двата езика мнго добре, ползва много описания и епитети. (Снимки от снощи можете да видите тук.)

Джак, Ема, Лъки-Алеко и останалите на гости в Стара Загора

Джак, Ема, Лъки-Алеко и останалите на гости в Стара Загора

Тази сутрин пък бях специален гост при „активните бисерчета“ от 5 ОУ “Митьо Станев” – Стара Загора. Може би не знаете, но „Активни бисерчета“ е програма на фондация „Детски книги“ в подкрепа на годишната награда „Бисерче вълшебно“, в която номинирани за приза детски автори посещават училища в цялата страна, дали най-много гласове в предишното издание. 

Бъдещите вече второкласници се запознаха с Джак и Ема, а ък Лъки-Алеко си го знаеха благодарение на онова бисерче вълшебно, дето прави чудеса!  Заедно пътешествахме из необятния свят на книжките и магията на илюстрациите и… нямаше как, разкрих как се случват магиите с картинките и текстовете. Но на тези прекрасни дечица, бъдещи магьосници, може, нали?

Ваша,

Нуша!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *