Стартира конкурсът “Нови приятели за Джак и Ема” – включи се със снимка!
18.06.2019
Алея на книгата Варна 2019 с издателство „Дъбови листа“
23.07.2019
Стартира конкурсът “Нови приятели за Джак и Ема” – включи се със снимка!
18.06.2019
Алея на книгата Варна 2019 с издателство „Дъбови листа“
23.07.2019

За Фатиб и породата котки „Донски сфинкс“

Читателите на поредицата „Джак и Ема“ знаят, че семейството на Вики обожава животните и винаги намира място за още един домашен любимец. В най-новата книжка от поредицата – „Фатиб и Конди“, ще се запознаете с нов член на тяхното семейство – котката  Фатиб от породата „донски сфинкс“. Не знаете как да си я представите? Тук е мястото, откъдето ще научите повече за тази специална порода котки!

Котките от породата синкс съществуват от много векове, като се счита, че ги е имало още при ацтеките. Те са първата порода „гола“ котка, която се отглежда конкретно поради този неин отличителен белег. Повечето котки сфинкс от днешни дни произхождат от три „голи“ котета, родени в Канада през 1978 г.

sphynx-cat-sits-and-looking-forward-on-black-sergey-taran

Макар често да са наричани „безкосмести“ котки, това всъщност не е съвсем вярно, макар да изглежда така. В действителност те са по-скоро покрити с фин, прилепнал розовеещ косъм, който трудно може да се усети и види с просто око. Поради своята мекота, кожата на котките от тази порода често се сравнява с топъл велур.

Fatib i Kondi-page-001 На размер варират от средни до големи. За фината си костна структура, те са много мускулести и неочаквано тежки. Ушите им са големи, широко отворени и изправени, подобно на ушите на прилеп. Очите им са широки, кръгли и с форма, напомняща на лимон. Нямат нито мустаци, нито мигли. Отличителна черта на породата сфинкс са ясно изразените скули, придаващи им царственост, която напомня на дълбоко почитаните египетските котки. Друга необичайна черта на тези котки са техните бръчки. Около раменете, между ушите и около муцуната са местата, където кожата им е най-нагъната.

Лесно е да се сприятелим с котка от породата сфинкс – те са общителни, палави, обичат хората, както и да им се обръща внимание. Често посрещат своите стопани на вратата и издават звуци. Те са много интелигентни, игриви и обичат да ги гушкат. Ненадминати са в мъркането! Обичат да спят до своите стопани под завивките – не само защото са привързани към тях, а и защото често търсят топлина. Телесната им температура е с 4°С по-висока от на повечето котки и обичат да лежат на топло – било то върху лаптоп, до радиатори или до камина. Имат огромен апетит и, подобно на нас, ако се излагат на слънце, се нуждаят от слънцезащитен крем, за да не получат слънчево изгаряне.

Screen_Shot_2019-04-23_at_5.08.08_PM

Приключенията на котката от порода донски сфинкс Фатиб ви очакват във „Фатиб и Конди“ – новата книжка от поредицата „Джак и Ема“. Запознайте се с него като вземете книжката от нашия сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *