Магията на Андерсеновите приказки, претворена от знаменития илюстратор Кантен Гребан
05.12.2019
Писателката Нуша Роянова се среща с ученици в Разград
11.02.2020
Магията на Андерсеновите приказки, претворена от знаменития илюстратор Кантен Гребан
05.12.2019
Писателката Нуша Роянова се среща с ученици в Разград
11.02.2020

Двама популярни по цял свят литературни герои пристигнаха тази година най-после и в България. Това са прасенцата Туут и Пъдъл, а книгата, която ги представи на читателите у нас, е “За Коледа ще си бъда у дома” (изд. “Дъбови листа”) от американската писателка и художничка Холи Хоби. За да проговорят на български Туут и Пъдъл, се е погрижила известната радио водеща Елена Розберг.

Кои са Туут и Пъдъл?

Прасенцата Туут и Пъдъл се появяват по страниците на първата книга от поредицата на Холи Хоби през далечната 1997 г. Те са най-добри приятели и живеят спокойно и щастливо в идиличното местенце Уудкок Покет. Макар да са неразделни, Туут и Пъдъл са и много различни. Пъдъл е истински домошар, който предпочита уюта на родното си място. Там той се чувства винаги радостен и намира забавни занимания. Туут, от друга страна, е пътешественик по душа. Той следва принципа, че прасенцето е прасенце тогава, когато е на път!

Поредицата съдържа 21 истории, като известната у нас “За Коледа ще си бъда у дома” излиза пета поред. Често сценарият следва следната схема – Туут заминава нанякъде с обещание, че ще се завърне съвсем скоро. Пъдъл остава в Уудкок Покет и го чака търпеливо, докато в един момент не започне да се притеснява, че приятелят му се бави твърде много. Храбро и без да се замисля, че ще наруши своя комфорт у дома, той тръгва да дири своя събрат.

Двамата се озовават в най-неочаквани приключения, докато се съберат. Но в крайна сметка силата на приятелството им помага да преодолеят всички препятствия. Точно както става и в живота на хората извън книгите. Истинското приятелство е неподвластно на бури и несгоди. 

Това ценно послание става любимо на поколение деца и те очакват нови и нови истории с Туут и Пъдъл. Интересът към тях е толкова голям, че през 2008 г. National Geographic Entertainment и Warner Bros създават анимационен сериал, вдъхновен от картинните книги. В епизодите двамата приятели продължават да приключенстват, да се разделят, да попадат в опасни ситуации. Но винаги намират път един към друг.

Ето и трейлър към сериала (епизода към „За Коледа ще си бъда у дома“).

Коя е Холи Хоби? 

Холи Хоби e популярна американска писателка, художничка и илюстратор. Родена е през 1944 г. с името Денис Хоби Улинскас, а псевдонима си получава в края на 60-те години на XX век, когато неин близък я убеждава да продаде правата над своя рисувана героиня с името Холи Хоби на American Greetings – втората най-голяма в света компания производител на поздравителни картички.

Автопоттрет на Холи Хоби с героите ѝ

Нейните разпознаваеми акварелни илюстрации превръщат историите за Туут и Пъдъл в истинска сензация, а героите стават любими на милиони деца по света. Текстовете в книжките за прасенцата са кратки и подходящи за най-малките, а топлите картини по страниците позволяват на детето да развихри въображението си и да се впусне в приключения заедно с любимите си герои. 

Разгледайте някои от илюстрациите от поредицата тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *