Цветни приключения с Нуша Роянова
20.05.2020
Цветни приключения с Нуша – Абстрактни чудеса с Жабчето Жо
03.06.2020
Цветни приключения с Нуша Роянова
20.05.2020
Цветни приключения с Нуша – Абстрактни чудеса с Жабчето Жо
03.06.2020

“Лъки-Алеко“ е шестата книжка от поредицата за приключенията на котето Ема, кучето Джак и тяхното семейство. Вики, малката стопанка на Джак и Ема, открива ранено гларусче, което кръщава Лъки-Алеко, а семейството решава да помогне на изпадналото в беда животинче.

Поредицата “Джак и Ема” е вдъхновена от домашните любимци на българската писателка и художничка Нуша Роянова и се ражда от любовта на децата в Арт център “Дъбови листа” към историите за тях. Книжките от поредицата са с прекрасни илюстрации, преливащи от багри, нарисувани с нетрадиционни техники, и именно една от тях вдъхнови днешния проект – илюстрация с маслен пастел, акварел и техника декупаж.

Взимаме лист и молив, за да скицираме нашето гларусче. Без да натискаме много, рисуваме птичката в полет над красивото море.

С масления пастел добавяме елементи, които свързваме с морето. Рисуваме смело и с ентусиазъм!

Когато сме направили всички рисунки с пастел, избираме предпочитан от нас нюанс на синьото и започваме да рисуваме морето. Всеки елемент, който сме нарисували с пастел, ще остане видим, защото ще отблъсква акварелната боя. Когато сме готови, оставяме рисунката да поизсъхне.

Докато чакаме, можем да приготвим материалите за декупажа. Използваме различни хартийки, които според нас подхождат на картината ни, за да направим тялото на гларусчето и да създадем други акценти в картината ни. Не е нужно да изрязваме хартията. Можем да я скъсаме на парченца, които да се различават по форма. Това ще направи картината още по-интересна!

С лепило или лак за декупаж можем да залепим хартията на местата, които бихме искали да декорираме. Щедро боравим с лепилото и хубаво покриваме хартията с него. Не бива да се притесняваме, че някои от листчетата се застъпват, защото благодарение на лепилото, те ще се изгладят и прилепнат правилно.

Оставяме да изсъхне и сме готови да подарим своята картина на скъп за нас човек!

Ето я и самата авторка на книжката “Лъки-Алеко” – художничката Нуша Роянова, която демонстрира техниката:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *