Писмо от Виктория Кралева – съавтор на „От деца за деца“
09.08.2018
Нуша Роянова се срещна с малки читатели от 3 пловдивски училища
23.10.2018
Писмо от Виктория Кралева – съавтор на „От деца за деца“
09.08.2018
Нуша Роянова се срещна с малки читатели от 3 пловдивски училища
23.10.2018

Дебютното участие на „Дъбови листа“ на Франкфуртския панаир мина повече от успешно

Издателство „Дъбови листа“ участва за първи път на най-мащабното книжно изложение в света – Международния панаир на книгата във Франкфурт. Тази година той се проведе от 10 до 14 октомври и всички наши добре познати, а и нови, герои се включиха наред с автори и представители на още 25 български издателства.

Събитие от такъв ранг не може да мине без съответните официалности. На откриването присъстваха българският министър на културата Боил Банов, както и ръководителят на Консулството на Република България във Франкфурт – Стефан Димитров. На следващия ден пък българският щанд бе посетен от европейския комисар Мария Габриел, която беше официален гост в програмата на Европейската федерация на книгоиздателите.

И като споменахме българския щанд – тази година той беше високо оценен от познавачи и обикновени посетители. Според мнозина нашето представяне за първи път се нареди достойно до доказалите се с многогодишна традиция големи държави.

Най-голям интерес предизвика поредицата за кучето Джак и котката Ема. Руснаци, турци, словенци и хървати бяха сред националностите, които приеха най-сърдечно нашите книжки и се влюбиха в илюстрациите. Явно географската и културна близост играе своята роля. Но по-интересното е, че тази година западноевропейските посетители също проявиха голямо любопитство. За тях българската литература е крайно непозната и се наложи да отговаряме на куп въпроси. За нас това обаче е положителен знак, че вървим в правилната посока и светът започва да се отваря и към нашето творчество. Разбира се, това е двустранен процес и смятаме да продължим все така упорито с работата си!

44082458_2194387477484286_8835566928459202560_oГорди сме да споделим, че и Жабчето Жо беше звезда във Франкфурт! Книгата с вечно търсещия своето НЕЩО герой успя да стигне до сърцата на чуждестранните посетители на Панаира – както с нестандартните си илюстрации, така и с ценните си послания. В последния ден от събитието пък организирахме среща с български деца, които живеят във Франкфурт. Бяхме се подготвили с материали и зарадвахме малките посетители с креативен кът, в който заедно изработвахме макет на Жо. Няма по-сладка радост от това да видиш искрата в детските очи, която книгите и рисуването предизвикват!

Дните бяха напрегнати и емоционални и разбираемо си тръгнахме уморени, но и истински удовлетворени от участието си. Без нито ден почивка се отправихме към България, защото там имахме няколко организирани срещи с деца от пловдивски училища. Очаквайте разказа ни за тях съвсем скоро, а аз се отправям към Радио Варна, където ще дам интервю за всички наскоро случили се инициативи, а и за предстоящите изненади, които готвим за нашите читатели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *