Из „Долината на изгубените тайни“ от Лесли Пар
07.07.2021
Открий жокера във Фейсбук играта „Октомври, Октомври“
11.05.2023
Из „Долината на изгубените тайни“ от Лесли Пар
07.07.2021
Открий жокера във Фейсбук играта „Октомври, Октомври“
11.05.2023

Надежда Савова-Григорова: НадЕжко стои над „еженето“ благодарение на надеждата

Д-р Надежда Савова-Григорова е културен антрополог, завършила Университета “Принстън”, САЩ. Освен автор на поредицата “Приключенията на НадЕжко, таралежът хлебар без граници”, тя е и създател на образователната игра “Хлебари без граници”, отличена с престижната награда на ООН за “Международни и културни иновации” за 2016 г. Петте книги в поредицата вече плениха сърцата на много от вас, нашите читатели!

Д-р Григорова е носител на световното признание на Нешънъл Джиографик “Пътешественик с мисия”, изследвала е различни култури в 77 страни и има много интересни истории, които споделя с малките читатели чрез своите книги.

Научете повече за Надежда, НадЕжко и добротата с нашето интервю!

Всяка книга от поредицата учи децата на различна добродетел – любов, щедрост, смирение, трудолюбие. Как се роди идеята за НадЕжко и поредицата “Приключенията на НадЕжко, таралежът хлебар без граници”?

Мечтата ми като културен антрополог беше децата да научат повече за тази интригуваща наука, която у нас е малко позната, по-често е наричана „Етнография“. Антропологията е по-обширна, тя изучава културите на различни страни от всяка една гледна точка – не само традициите, а как хората общуват, хранят се, как работят и си почиват, как страдат и се радват.

Mисията ми с тази поредица е децата да пътуват по света с бодливия хлебар НадЕжко и да се учат да не се „ежат“ на различните хора и култури, а да ги изучават и да уважават и обикват разнообразието по света.

Докато пътувах и работих по света, в над 70 страни, навсякъде носех със себе си българската ми православна вяра и ценности, а именно любовта към другите, към всички хора. И така ми се искаше и децата да откриват интригуващи истории за местни светци и да се учат на добродетели и от местната култура.

НадЕжко и неговите приятели се учат на добродетели и чрез практикуване на различни видове местни занаяти и изкуство. В Кападокия например НадЕжко и неговата съпруга грузинката Нина научават уникалното изкуство „ебру“ – рисуване във вода със специални пигменти. В Светите Земи учат как да издялкат от маслиново дърво витлеемската пещера и ясла с малки фигурки за украса на дома за Рождество. Така те се учат на търпение и съсредоточеност, които много липсват на съвременните деца.

Имате силен афинитет към създаването на хляб. Автор сте и на образователната игра “Хлебари без граници” и хлебна арт терапия, която помага на хора от цял свят. Как се роди любовта ви към печенето и хляба и защо избрахте НадЕжко да бъде именно хлебар?

Любовта ми към хляба се роди в град Витлеем, където през 2008 г. бях възхитена да разбера, че името на града значи „дом на хляба“. Така този град за мен е свързан с най-любимите неща – Рождество Христово и хляба. Той е начин хората да се сплотяват и да стават по-човечни.

Затова създадох и Мрежата хлебни къщи. Днес тя е световна организация с хора и организации от близо 30 страни на 6 континента. В нея се прилагат методите на Хлебната терапия, които разработих през годините на работа с деца с увреждания и възрастни с най-различни нужди и травми.

Таралежът пък винаги ми е бил любимо животно, имала съм го и като домашен любимец в първата Хлебна къща общностен център в Габрово. Но не само заради това го избрах за герой, а най-вече, за да учи децата да не бързат да се осъждат едно друго – всеки от нас си има „бодливи“ черти. А НадЕжко, както името показва, стои „над еженето“.

Той самият се стреми да не боцка, така както е добре и другите да не го съдят по външния му вид. Таралежите са герои в много басни и приказки и това често се дължи на способността им да ловят змии, които обикновено са символ на злото. Така те стават символи на борбата със злото, учат ни да сме последователни и смели, макар и да сме малки.

НадЕжко всъщност успява да стои над „еженето“ благодарение на надеждата, която също е закодирана в името му. Това е надеждата, че всеки един е много по-добър от това, което в момента показва, че ако съумеем дори в най-трудната ситуация да благодарим за изпитанието и да очакваме търпеливо, с надежда, преминаването на изпитанията, то това би била рецептата ни за непоклатимо щастие в живота.

НадЕжко посещава Грузия, Гърция, Турция и Израел. Вие също сте известен пътешественик. Използвахте ли спомени от собствените си пътувания, когато разказвахте историите в книгите?

Да, всичко в тези книжки е изживяно лично от мен. И местата, и традициите, и повечето персонажи са вдъхновени от истински хора, с които съм се сприятелила, гостувала съм им и съм се чувствала част от техните семейства.

Приключенията в “Надежко в Кападокия, Турция”, местата и гостоприемната туркиня, която учи героите на рецепта за гъозлемета, са вдъхновени от моите собствени преживявания. Както мен учеха там. В “Надежко за Великден в Гърция” пък, пресонажът на отец Николай е истинският отец Николай, който срещнахме със съпруга ми на нашия меден месец на Санторини и чиято мечта беше да превърне някоя от старите мелници на острова в детски център – а в книжката добавих и прекрасната терапия с магарета, която съм си мечтала да въведа в България, редом с конната терапия.

Научете повече за поредицата “Приключенията на НадЕжко, таралежът хлебар без граници”, тук.

Очаквайте следващата седмица и втора част на интервюто с д-р Надежда Савова – Григорова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *